VIEUX FARKA TOURE :: Live in Sofia :: June 2nd, 2024

VIEUX FARKA TOURE :: Live in Sofia :: June 2nd, 2024

Date(s) - June 2, 2024

Time - 8:00 pm - 11:00 pm

Location
Club Mixtape 5


ВИЙО ФАРКА ТУРЕ, синът на легендарния крал на блуса в Западна Африка АЛИ ФАРКА ТУРЕ, идва за първи път в България по покана на “Аларма Пънк Джаз” и платформата “АфроВизия” малко повече от половин век след концерта на легендарния си баща на Младежкия фестивал в София през 1968г.

Запазете си датата 2 юни 2024, неделя, празника на програма “Христо Ботев” (в която е заченат и роден фестивалът “Аларма Пънк Джаз”). Мястото е голямата зала на клуб *Mixtape 5*, където от 2017г. досега ви представихме три други знакови за света западноафрикански групи – King Ayisoba Band (Гана), Bessekou Kouyate & Ngoni Ba (Мали) и триото на Bombino (Нигер/Мавритания/САЩ).

Борейма “Вийо Фарка” Туре е роден през 1981г. в Ниафунке, Mали, а дебюния си албум издава на 25-годишна възраст, през 2006, годината, в която светът се прости с великия му баща. В този албум свирят легенди като Тумани Диабате, Басеку Куяте и нюйоркският барабанист Тим Кейпър (останал дълги години след това в групата на Вийо, а в световен план познат като член на различни групи на Сиро Баптиста, Брайън Марсела, Джон Зорн, Антъни Брекстън, Майк Стърн, Тревър Дън, Кени Уолесен и др.). В албума звучи и китарата на Али Фарка Туре – едни от последните записи на големия музикант, символично предаващ короната на своя син.

Още с вторият си албум “Fondo” Вийо заявява себе си като оригинален китарист и певец със собствен почерк, верен на традициите, от които идва, но лека-полека излизащ от огромната сянка на баща си. През следващото десетилетие и половина следват още 8 албума, в които често ще чуваме музиканти от голямото семейство като Сюлеймане Кане (джембе, перкусии) и Али Магаса (бас) от групата на Али Фарка, Сидики Диабате (сина на Тумани) на кора, племенника на Али Афел Бокум, басиста Йоси Файн (“превел” години по-късно западноафриканския блус на езика на Близкия Изток), мениджъра на Бомбино Маршал Хенри на бас, Шейх Тидиан Сек на клавишите и др., а конкретно в албума “The Secret” – и други световни (и познати на всички ни) гости като Дейв Матюс, Дерек Тръкс и Джон Скофийлд.

2022 година е ключва за кариерата на Вийо Фарка Туре. Тогава излизат два много важни албума – “Les Raciners”, първи за лейбъла на баща му (а и на музикантите от “Биена Виста”) World Circuit и “Ali” – песни на Али Фарка Туре, аранжирани и изсвирени в стила на триото Khruangbin заедно със самите тях. Албумът е признат за един от албумите на годината от самия сър Елтън Джон.

Вийо Фарка Туре е познат още като създател на благотворителната фондация Amahrec Sahel, с която от 2012г. насам оказва хуманитарна помощ за възстановяване на Мали и Сахел, подпомага училища, сиропиталища, културни отганизации и закупува инструменти за млади музиканти в Мали. Ръководи и фондацията “Али Фарка Туре”, управляваща културното наследство, завещано от Али и посветена на развитието на културата в Мали.

БИЛЕТИ за концерта в София има в EpayGo https://epaygo.bg/3263238358 и на касите на EasyPay в цялата страна. В момента билетите са по 40 лв и ще останат на тази цена през целия април. През май ще са по 45 лв и през юни (и на входа в деня на самия концерт) – по 50 лв.